2014. január 23., csütörtök

Paleo bucik


Hozzávalók 5-6 darabhoz (kb. 5-6 cm átmérőjű)
- 2 egész tojás
- fél evőkanál útifűmaghéj (ettől lesz nyúlós, mint a búzatészta)
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 evőkanál citromlé

- ízlés szerint só (nálam negyed tk. himalája)

- 2 púpos evőkanál szezámliszt

- 1 púpos evőkanál lenmagliszt (ettől is nyúlósabb állagot kap)
- 1 púpos evőkanál gesztenyeliszt (az íze miatt, mert ettől lesz fantasztikus, de tényleg)
- 1 teáskanál lenmag
- 1 evőkanál szezámpehely
- 3 cl víz (kupicás pohárral egyszerű kimérni)
- 1 lapos evőkanál sertészsír/ kókuszzsír
- tetejére tetszés szerint magok



Elkészítés
A tojásokat egyben felütjük a tálba, beleöntjük a 3 cl vizet, kikeverjük. Belekerülnek a maglisztek, a lenmag, a szezámpehely, a só, az útifűmaghéj., a megolvasztott zsiradék. Kb. 3 percig villával keverjük, hogy homogén legyen. Közben percről-percre sűrűsödik a tészta. Végén kerül bele az egy teáskanál sütőpor, amelyre közvetlenül ráöntjük a citromlevet, ettől szépen felfut, gyors mozdulatokkal kikeverjük. A tészta habos, könnyű állagot kap, de épp annyira sűrű, hogy még kézzel nem formázható, de nem folyik, hanem a lenmagliszttől és az útifű maghéjtól nyúlósabb állagú, mint a hagyományos búzalisztes tészta.
Két evőkanál segítségével sütőpapírra 5-6 db kis halmot helyezünk, vizes kanállal a kívánt formára egyengetjük és tetejét magokkal szórjuk vagy lekenjük tojás sárgájával, hogy szép fényesre süljön.
Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 15 percig sütjük. Tűpróbát érdemes tenni.

Fontos a magas hőfok, hogy hamar feljöjjön és ne legyen ideje a belsejének vizessé válni, a külsejének pedig kiszáradttá.

Ezekkel az arányokkal egy száraz belsejű, kívül ropogós, pont kellően tömör zsömlét kapunk, amelyben egyik liszt íze sem dominál, hanem szépen egybeolvadnak és kiegészítik egymást. Ez adja meg végül a teljes kiőrlésű zsemle ízvilágát. 3-4 napig hűtőben tárolva friss marad. Bár ekkora mennyiségből nem hinném, hogy sok maradna másnapra. :)
Méretét tekintve harmada egy normál zsemlének, de tápértéke vetekszik a "nagytestvérrel".

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése