2014. december 14., vasárnap

Vadas pulyka knédlivel


Vadas mártás
Mint sok minden, ez is Anyukám receptje alapján készült és a mandulatejszín nem változtatott semmit a megszokott ízeken. Ha marhahúsból készítem, akkor 3 napig forgatom a húst a páclében, ha szárnyasból, akkor nem mindig.
Most pulykacomb szeleteket sütöttem hozzá.

Hozzávalók
A pácléhez:
sárgarépa, fehérrépa, esetleg paszternák vegyesen, ízlés szerint
hagyma
ecet
só, bors
babérlevél

Elkészítés
Elkészítem a páclevet, beleteszem a felszeletelt húst, és félpuhára főzöm. A húst kiszedem, és szalonnával megtűzdelve serpenyőben, vagy sütőben készre sütöm.
Közben a pácléből leöntök egy keveset (a babérleveleket kiveszem belőle), botmixerrel simára turmixolom, mustárt, eritritet és mandulatejszínt öntök még hozzá, sózom és borsozom.


Knédli, azaz zsemlegombóc
Még nem csináltam ilyet, de kis keresgélés után kiderült, hogy ez nem egy bonyolult dolog. Kell hozzá egy jó nokedli recept és szárított zsemle, pirítva.

Íme a (tényleg működő) nokedli recept (innen):

Hozzávalók
10 g szezámliszt
40 g gesztenyeliszt
1 db tojás
2 ek víz
2 gr útifűmaghéj
pici só

Elkészítés
Mindent egy magas falú tálba rakok és botmixerrel simára turmixolom. Általában 3-4 szeres adagot készítek. 3 órára állni hagyom (de lehet egy éjszakára is). Ezután a felkockázott, szárított paleo kenyeret száraz serpenyőben kicsit megpirítom, majd hozzákeverem a nokedli alaphoz.
Forrásban lévő sós vízbe kis olíva olajat teszek, és bele teszem a (vizes kézzel megformázott) gombóckákat.
1-2 percet még forralom, figyelni kell, hogy ne ragadjanak le a lábos aljára a gombócok.
Majd lehúzom a tűzről és fedő alatt hagyom állni, 2-3 percet.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése